פסיקה: השימוש בתצלום אהוד ברק בפתח ביתו של ג'פרי אפשטיין הוא שימוש הוגן
- נ. בן חיים ושות' עורכי דין
- Aug 6, 2024
- 2 min read
העובדות:
התובע, ג'ייסון דונילי, הוא צלם בריטי שצילם תמונות של אהוד ברק נכנס לביתו של ג'פרי אפשטיין בניו יורק בשנת 2016. התמונות פורסמו לראשונה באתר ה"דיילי מייל" הבריטי ב-16.7.2019, בתקופה שבה ישראל הייתה במערכת בחירות ואפשטיין נעצר בגין סחר בקטינות למטרות מין. הנתבעת, הוצאת עיתון "הארץ", פרסמה כתבה המדווחת על הפרסום ב"דיילי מייל" ועל כוונתו של ברק להגיש תביעת דיבה נגד העיתון הבריטי. במסגרת הכתבה, "הארץ" כלל צילום מסך מהפרסום ב"דיילי מייל", שכלל את התמונה שצילם דונילי. דונילי הגיש תביעה נגד "הארץ" בטענה להפרת זכויות יוצרים, ודרש פיצוי של 480,000 ₪ עבור שישה מקרים נטענים של שימוש בצילומיו.
הכרעה:
בית המשפט דחה את התביעה וקבע כי השימוש שעשתה הנתבעת בצילום נופל תחת הגנת "השימוש ההוגן" בחוק זכות יוצרים. בית המשפט קבע כי מדובר בדיווח עיתונאי לגיטימי, שנעשה למטרות מידע ואקטואליה. נקבע כי הצילום היה חלק אינטגרלי מהסיפור החדשותי ולא ניתן היה לדווח על הנושא באופן מלא ללא הכללתו. בית המשפט בחן את ארבעת המבחנים לשימוש הוגן: מטרת השימוש ואופיו, אופי היצירה, היקף השימוש, והשפעת השימוש על ערך היצירה. נמצא כי השימוש היה טרנספורמטיבי, שכן הנתבעת השתמשה בצילום בהקשר שונה מהפרסום המקורי באופן ''מחדש'', דהיינו השימוש הוסיף ביטוי חדש שלא היה קיים קודם לכן; היקף השימוש היה מוגבל לצילום מסך אחד; ולא הוכח כי הפרסום פגע בערך הכלכלי של הצילום. בנוסף, בית המשפט קבע כי לא הופרה זכותו המוסרית של התובע, שכן ניתן קרדיט לסוכנות הצילום כפי שהתובע עצמו העדיף. לפיכך, התביעה נדחתה והתובע חויב בהוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.
פסק הדין מחדד את ההבנה של "שימוש הוגן" בהקשר של דיווח עיתונאי בעידן הדיגיטלי, בייחוד כאשר מדובר בפרסומי "פולו אפ" המתייחסים לפרסומים קודמים בכלי תקשורת אחרים. הוא מדגיש את חשיבות האיזון בין זכויות היוצרים לבין חופש העיתונות וזרימת המידע, תוך התייחסות לפרקטיקות עיתונאיות מקובלות. פסק הדין גם מבהיר כי גם כאשר מדובר בשימוש מסחרי, הערך החברתי של דיווח חדשותי עשוי לגבור על ההיבט המסחרי בבחינת הוגנות השימוש. בנוסף, פסק הדין מתייחס לסוגיית הזכות המוסרית בצורה מעניינת, כאשר הוא מכיר בכך שלעיתים היוצר עצמו מעדיף שלא לקבל קרדיט אישי מטעמי בטיחות או פרטיות.